preskoči na sadržaj

Privatna klasična gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

Osamdesete

Autor: Administrator , 27. 4. 2015.

Prezentacija TON-a počela je rušenjem Berlinskog zida i Univerzijadom, a završila Kviskotekom. Kao i osamdesete, bilo je ludo i nezaboravno - detaljne opise radionica i aktivnosti kojima su se učenici tijekom TON-a bavili možete pogledati pod opširnije.

TON – OSAMDESETE: O ČEMU TO SVI GOVORE (ILI ŠUTE)?
Privatna klasična gimnazija dvaput godišnje organizira projektni tjedan pod nazivom Tjedan otvorene nastave, skraćeno TON. Ovog proljeća potaknuti nedavno emitiranom serijom i aktualnom izložbom u Meštrovićevom paviljonu, odlučili smo se baviti raznim aspektima osamdesetih godina prošlog stoljeća i otkriti zašto su one nekima tako drage, a drugima tako zazorne. Učenici su se prema afinitetima podijelili u sljedeće radionice, a u petak u 18 sati dođite pogledati do kojih smo saznanja došli:


DRŽAVA S UNUTARNJIM SAGORJEVANJEM ili OD JEDNOUMLJA DO BEZUMLJA
Politička slika osamdesetih, godina raspada i nada –Radionica se pozabavila političkim okvirom Osamdesetih u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i na globalnom planu (rušenje komunizma i pad Berlinskog zida).U arhivu HRT traže se snimke demonstracija na Kosovu, masovnih mitinga, Miloševićev uspon i njegovo pojavljivanje na Gazimestanu. Ali, to je i period stvaranja Radija 101, prvih stranaka i nekih novih pravaca razmišljanja i djelovanja...U posjet stižu sudionici i svjedoci tog vremena, koje je bilo vrlo burno. U osamdesetima na vidjelo dolaze brojni problemi u tadašnjoj Jugoslaviji, te se navješćuju političke promjene: stvaranje višestranačkog sustava, pa slobodni i demokratski izbori. Jugoslavija je pred raspadom i osjeća se dolazak nevolja, pa i rata... 


MODA OSAMDESETIH
Proučava jedno vrlo zanimljivo razdoblje u svijetu mode, od obuće preko odjevnih predmeta do frizura - šišmiš rukavi, mrkva traperice, špricane traperice, strech haljine, jastučići na ramenima, startasice, koleđice, minival, fudbalerke, visoke šiške,talijanke....priprema se modna revija ,odabiru glazbeni hitovi osamdesetih za podlogu i prikazuje sve sto je tada bilo in.

POZDRAV NOVOM VALU (BEND)
Učenici vježbaju i na kraju će pred publikom izvesti čuvene rock-hitove domaćih bendova iz 80-ih godina kao što su Haustor, EKV, Azra, Film i drugi. 


FILMOVI OSAMDESETIH
Iz bogatstva filmova 80-ih, akcijskih, humorističnih, ljubavnih… odabrani su neki od najboljih. Gledaju se Back to the Future, E.T., Samo jednom se ljubi, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Monty Python, Die Hard, Terminator, Dead Poets Society, The Goonies... I to baš kako su se nekad gledali – na videokasetama.


MALA ŠKOLSKA PRIREDBA
Priprema se jedna školska priredba iz '80tih, s recitacijama, zborskim pjevanjem (šaroliki repertoar), muzičkom točkom, plesnom točkom, uz obaveznog voditelja priredbe.Bit će pjesme, plesa, recitiranja, smijeha i veselja.


ČERNOBIL 
Bavi se osnovama nuklearne fizike, dakako.

GRAFITI - BERLINSKI ZID
Tematski se oslikava stiropora “grafiti“ tehnikom s motivima hladnoratovske podjele društva s naglaskom na simboličko značenje Berlinskog zida.


ŠTO SU TO ONI IMALI U OSAMDESETIMA? (A MI NEMAMO?)
Da bi odgovorili na pitanja što je to tako bilo „magično“ u osamdesetima i zašto i generacije koje su se rodile puno kasnije imaju uglavnom romantičan pogled na ovaj period prisustvuju na tribinama, performansima, koncertima, DJ nastupima te reviji avangardne mode u okviru izložbe. Vidjet ćemo što su otkrili.


STAY AWHILE AND LISTEN
80-e su na području interaktivne zabave i pričanja priča doživjele masovan uzlet. Od popularnijih i kompliciranijih računalnih igara, preko „Choose your adventure“ knjiga, do roleplay igara (RPG – igre igranja uloga). RPGi su način interaktivnog i zajedničkog pričanja priča i izgradnje svijeta, kombinirane sa slučajnim elementom kockica i neizvjesnošću istih. Priče koje se pričaju i svjetovi koji se stvaraju kroz igranje RPGova mogu biti postojeći fiktivni (Gospodar Prstenova, Ratovi Zvijezda, ….), sasvim novi fiktivni ili povijesni ili sadašnji. Bitan faktor takvih priča je i upoznavanje s perspektivom drugih ljudi, ali i upoznavanje s poviješću, geografijom, kulturom i filozofijom.Na ovoj radionici učenici se upoznavaju s konceptom roleplay igara, igraju nekoliko jednostavnijih igara, pa će se okušati u vođenju takve interaktivne priče.


ZAGI I VUČKO
Maskote Univerzijade u Zagrebu 1987. i Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. obilježile su djetinjstva i mladosti mnogih. Sudionici istražuju vlastite granice natječući se u različitim sportovima.


KVISKOTEKA
Radionica za ljubitelje kvizova i natjecanja. Kviskoteka, jedan od najpopularnijih i nadugovječnijih kvizova, rođen je osamdesetih godina i ostavio nam je neke od najzanimljivijih igara, kao što su igra asocijacija, igra detekcije, ABCD pitalice i sl. Tijekom radionice sudionici se i sami igraju, ali i pripremaju veliki pravi kviz za roditelje za prezentaciju. Pitanja pokrivaju različita područja života osamdesetih – sport, glazbu, film i TV serije, aktualna zbivanja u svijetu.


CRNO – BIJELI SPORTSKI SVIJET
Avantura počinje na Poljudu 4. svibnja 1980.g. u 15.05 h i završava 13. svibnja 1990. g. na Maksimiru. Proučava se desetljeće čudesnih sportskih uspjeha i nevjerojatnih obrata, pokušavaju se razbiti sportske i nesportske mitove o kojima danas pričaju roditelji, upoznavaju se stvarne sudionici jednog čudnog vremena. Priču naravno sagledavamo iz dva različita kuta.
Raspored zvona
1.sat 8:15 8:55
2.sat 9:00 9:40
3.sat 9:55 10:35
4.sat 10:40 11:20
5.sat 11:25 12:05
Pauza za dezinfekciju
1.sat 12:35 13:15
2.sat 13:20 14:00
3.sat 14:15 14:55
4.sat 15:00 15:40
5.sat 15:45 16:25
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Privatna klasična gimnazija Zagreb / Harambašićeva 19, HR-10000 Zagreb / gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju